I Sverige beräknas uppemot 700 000 personer ha KOL. Sjukdomen kännetecknas av att luftflödet i lungorna är ständigt nedsatt på grund av förträngning av de yttersta tunnaste luftrören, vilket gör det svårt syresätta blodet. Enkelt uttryckt lider patienterna av ständig andfåddhet.
Den dominerande orsaken till KOL är rökning – närmare 90 % av alla som får KOL är, eller har varit, rökare under en längre tid. KOL går inte att bota, men motion och luftrörsvidgande läkemedel kan förbättra livskvaliteten och bibehålla lungkapaciteten. Sjukdomen är individuell, och vissa har inga större besvär medan andra gradvis försämras – då ofta med dödlig utgång.
Studie
En studie bedrevs 2017–2018 på S:t Görans sjukhus under ledning av Karin Sandek, specialistläkare i internmedicin med inriktning mot lungsjukdomar och disputerad på KOL. I studien inkluderades 12 patienter med ren KOL, d.v.s. utan kronisk bronkit eller astma. 9 patienter fullföljde studien. Patientgruppen bestod av både män och kvinnor i ålder 59 till 79 år med KOL av svårighetsgrad 2–3 på en MRC-skala (MRC är ett frågeformulär där graden av dyspné, eller andfåddhet, mäts/skattas av patienten själv på en 5-gradig skala).
Patienterna fick totalt 10 INMEST-behandlingar, 3 gånger i veckan under drygt 3 veckor.
Resultat
Resultaten från studien visade att:
- 8 av 9 patienter skattade att deras KOL-sjukdom var förbättrad efter genomgången behandling.
- 4 av 9 patienter hade minst ett stegs förbättring på den 5-gradiga MRC-skalan.
- I snitt var förbättringen på 6-minuters gångtest 4,5 % (18 meter) men 4 patienter hade förbättring på upp till 10–20 %.
- 4 av 7 patienter visade signifikant förbättring av lungkapacitet (100 ml eller mer) mätt med spirometri.
Noterbart är att patienterna beskrev att förbättring började ske efter 6–7 behandlingar av de totalt 10 de fick. Utifrån den kunskap vi har idag är det troligt att ett utökat antal behandlingar skulle förstärkt resultaten ytterligare.
Subjektiv förbättring av andningen beskrevs av några patienter bestå många månader efter avslutad behandling.
Fortsättning
Eftersom KOL-studien var för liten för att med statistisk säkerhet visa på positiv effekt av INMEST, och därmed kunna publiceras, var tanken att fortsätta med två större studier – en med KOL-patienter och en med KOL/astma-patienter. Tyvärr visade det sig mycket svårt att hitta patienter med enbart KOL, vilket gjorde att fortsatta studier pausades för att kunna fortsätta när lämpliga patientgrupper hittats.
Vår ambition är att, själva eller i samarbete med annan forskningsgrupp, fortsätta studierna. En sådan studie planeras bestå av 100 patienter som får 3 behandlingar under minst 6 veckor, d.v.s. 18 behandlingar. Studien bör också vara placebokontrollerad.
Intressant observation
I den ovan nämnda KOL-studien undersöktes tre patienter med ultraljud av hjärtat, inriktat mot lilla kretsloppet (lungkretsloppet). Detta visade att INMEST-behandling sänkte trycket i lungkretsloppet till normal nivå. Det är välkänt att KOL-patienter har ett förhöjt tryck i lilla kretsloppet. Eventuellt är normaliseringen av trycket en förklaring till att KOL-patienterna mådde bättre och detta kan därmed vara en viktig pusselbit för att förstå sjukdomen och hitta effektiva botemedel. En annan möjlig förklaring är att det vid KOL i regel finns en kronisk inflammation som ger upphov till svullnad i den drabbade vävnaden (luftvägarna). Möjligen ger den kända inflammationsdämpande effekten av vagusnervstimulering med INMEST en minskad svullnad i luftvägarna, varpå luften flödar lättare till och från lungorna.