Forskning för framtiden

Vi på stiftelsen är övertygade om att INMEST kan ge hundratusentals människor bättre livskvalité. Vi är också övertygade om att det absolut bästa sättet att uppnå detta på är forskning av god vetenskaplig kvalité. 

Därför är vårt arbete inriktat på att stödja sådan forskning, antingen genom forskningsfinansiering, eller genom forskning i egen regi. 

Vill du stödja vårt arbete tar vi tacksamt emot donationer. 

Vår historia

Vår historia började 2017, då stiftelsen grundades med hjälp av att generöst bidrag från affärsmannen Per Blomster. Pers intresse för INMEST kom sig av att han letat efter behandlingsalternativ för sin mors KOL. Under sökandet stötte han på Jan-Erik Jutos forskning, vilket i sin tur ledde till ett möte dem emellan.

Pers mor fick testa behandlingen – och mådde lite bättre. Om det berodde på behandlingen, på placebo eller på något helt annat går förstås inte att säga, men Pers nyfikenhet var väckt. För oavsett hur stor effekt INMEST haft på hans mors sjukdom, förstod han att det här var något som borde forskas mer på.

Men forskning kräver pengar. Ofta kommer pengarna från de stora läkemedelsbolagen, men en metod som har potential att ersätta en mängd läkemedel står av förklarliga skäl inte högt på deras lista. Men efter ett långt och framgångsrikt företagarliv hade Per möjlighet att bidra med stiftelsens startplåt.

Det är vi väldigt tacksamma för.

Vårt syfte

Vårt övergripande mål är att öka kunskapen om möjligheterna med VNS (vagusnervstimulering) i allmänhet och INMEST i synnerhet. Stiftelsen verkar också för att sprida dessa möjligheter så snabbt som möjligt. Vi är övertygade om att denna behandlingsmetod i framtiden kommer att bli ett viktigt komplement till läkemedel.

För att nå dessa mål bedriver Inmest-stiftelsen forskningsstudier inom områden där bra läkemedelsbehandling saknas.

Vid positivt utfall från mindre studier, kan vi tillsammans med Abilion Medical Systems AB, som tillhandahåller INMEST-utrustningen, erbjuda investerare att via delägarskap eller donationer gå vidare med utvidgade studier, så att metoden kan få CE-märkning. Denna märkning gör det möjligt att använda metoden i sjukvården, så att metoden kommer patienterna tillgodo.

Utöver den kliniska forskningen bedriver vi också forskning för att klarlägga mekanismerna bakom INMEST.

Den officiella ändamålsformulering som vi enligt lag ska följa lyder så här: 

Stiftelsens ändamål är att med penningbidrag stödja, eller själv organisera, vetenskaplig forskning som bedrivs med medverkan av Jan-Erik Juto, eller i andra hand i hans anda. I första hand ska sådan forskning undersöka möjligheter med nasal nervstimulering vid kroniskt obstruktiv lungsjukdom, hjärtkärlsjukdom, reumatisk sjukdom, neurodegenerativ sjukdom och cancersjukdom. Stiftelsen kan lämna bidrag såväl på eget initiativ som efter ansökan enligt de regler som styrelsen fastställer. 

Vad pengarna mer specifikt går till kan du läsa på vår donationssida. Där beskriver vi den långa process en medicinsk studie innebär.

Till Donationssidan

Stiftelsens ledamöter

Jan-Erik Juto

Det är vår ordförande Jan-Erik som uppfunnit INMEST tillsammans med sin brorson, Fredrik Juto. Jan-Erik var också med och grundade Abilion Medical Systems AB, företaget som utvecklar den medicintekniska apparaten som används i behandlingen. 

Jan-Erik var tidigare adjungerad professor vid Karolinska institutet, öron-näsa-halsläkare på Karolinska universitetssjukhuset, och är dessutom utbildad i teknisk fysik på KTH. Under sina år som forskare har Jan-Erik publicerat en mängd artiklar. Av särskilt intresse för INMEST märks en artikel om metodens användning vid kroniskt trötthetssyndrom.

Per Blomster

Det är Pers förtjänst att stiftelsen existerar. Han tog initiativ till dess bildande och det var en donation från honom som utgjorde grundplåten när stiftelsen skapades 2017. 

Pengarna till denna filantropi kommer från ett långt och framgångsrikt entreprenörskap inom byggindustrin och som investerare och affärsängel.  

Per har även genom åren haft en aktiv roll i styrelsen där han jobbar med att utveckla metoden, men även med planering och administrativa uppgifter.

Alexander Juto  

Alexander är specialistläkare i neurologi vid Karolinska Universitetssjukhuset. Han är också son till Jan-Erik Juto, och därmed väl förtrogen med INMEST.

Forskargruppen planerar att genomföra en studie där INMEST testas på ALS-patienter.

Tie Quiang-Li 

Tie har en lång, internationell karriär bakom sig. Redan 1991 disputerade han i fysikalisk kemi vid Kungliga Tekniska Högskolan. 1997 blev han docent vid KTH i samma ämne. Tiden däremellan ägnades åt postdoktorala studier vid University of California, Davis, forskning vid Stanforduniversitetet, Princeton och Indiana University. 1998 – 2008 arbetade han för amerikanska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten, NIH. Sedan 2008 är han sjukhusfysiker vid Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge och han är adjungerad professor vid Karolinska Institutet.

https://ki.se/personer/tie-qiang-li

Fredrik Källmark 

Medicine doktor från Karolinska Institutet, Fredrik Källmark, driver Källmarkskliniken, en specialistklinik för patienter med torra ögon. De senaste sju åren har han drivit forskning kring vagusnervstimulering med INMEST vid torra ögon.

Ända sedan optikerkarriärens början 1982 har Fredriks mål varit att ta klinisk forskning till klinisk praktik, så att den kommer patienterna tillgodo. Därför strävar han efter att så snabbt som möjligt få ett godkännande att använda INMEST i sin kliniska vardag.

Källmarkskliniken har fortsatt forskning planerad med INMEST för Sjögrens Syndrom, glaukom och makuladegeneration. De lovande resultaten gör det viktigt att forska vidare för att kartlägga grundmekanismerna för INMEST.