Barn som i ung ålder får cancertumör i hjärnan och måste få radioaktiv bestrålning av hjärnan får ofta kvarstående hjärnskador som en följd av den långvariga inflammation som uppstår genom bestrålningen. Den initiala inflammation som uppkommer efter bestrålning av hjärnan är till nytta för patienten. Men bestrålningen ger också en fortsatt inflammationsaktivitet i hjärnan som är skadlig för den kognitiva utvecklingen (förståndsutvecklingen). Därför bestrålas inte barn under 4 års ålder.
Prekliniska studier
När Jan-Erik Juto, en av upphovsmännen bakom INMEST, och Klas Blomgren, professor och överläkare i pediatrik vid Astrid Lindgrens barnsjukhus, Karolinska universitetssjukhuset, träffades uppstod en diskussion om INMEST:s inflammationsdämpande verkan. Detta ledde till att två studier initierades för att undersöka om behandling med INMEST kan minska inflammation i hjärnan efter strålbehandling. Bidrag för studierna söktes och beviljades av Barncancerfonden.
Studien påbörjades 2017 vid KI. Forskningsledare är Klas Blomgren.
Denna typ av tidiga studier kan av naturliga skäl inte göras på barn utan sker i första hand på råttor och möss. De studier som nu utförts påvisar signifikant aktivitetsminskning hos microgliaceller (stark indikator för minskad inflammation i hjärnan) efter upprepade (3–4 st) behandlingar med INMEST. Behandlingarna gavs under narkos i 2 veckor efter att strålbehandling med 10 Gray givits. Resultaten tolkas som en stark signal för minskad inflammation i hjärnan efter behandling med INMEST.
Det andra projektet studerade inflammation i en råttmodell för hjärnskador i nyföddhetsperioden (perinatal asfyxi). Djuren vistades enligt detta studieprotokoll i syrefattig miljö. Studien visade att inflammationen minskade av INMEST och att den neurologiska funktionen förbättrades av behandlingarna i honor, men inte i hanar.
De två olika projekten är i slutfasen och manusförfattande pågår.