Pågående studier
-
Klinisk studie på Sjögrens sjukdom
Sjögrens syndrom är en autoimmun systemsjukdom som företrädesvis drabbar kroppens exokrina körtlar, som saliv- och tårkörtlar. Dessa blir inflammerade och fungerar sämre, vilket främst märks som torr mun och torra ögon.…
-
Vi söker en forskningsledare inför studie på atopisk dermatit
Det finns det en stor grupp patienter med atopisk dermatit som inte får tillfredsställande lindring av sin behandling, samtidigt som de inte kvalificerar sig för biologiska läkemedel. Vi vill studera denna…
-
Studie av inducerad strålskada i hjärnan vid behandling av hjärntumör hos barn
Barn som i ung ålder får cancertumör i hjärnan och måste få radioaktiv bestrålning av hjärnan får ofta kvarstående hjärnskador som en följd av den långvariga inflammation som uppstår genom bestrålningen.…
-
INMEST mot dysautonomi vid Amyotrofisk Lateral Skleros (ALS)
Varje år insjuknar ungefär 400 personer i Sverige i ALS. De flesta som drabbas är 45–75 år och överlevnaden från diagnos är mellan två och fyra år för de flesta patienter.…
Avslutade studier
Sedan stiftelsen blev till år 2017 har åtskilligt hänt på forskningsfronten vad gäller vagusnervstimulering. Vi på Stiftelsen är stolta över att vi kunnat bidra till den utvecklingen. Detta är vad vi kunnat genomföra tack vare alla generösa donationer.
-
Torra ögon studie
Torra ögon (DED, Dry Eye Disease) är ett vanligt ögonproblem som drabbar 10–15 % av alla vuxna och tilltar med åldern. Orsaken till problemen kan vara olika sjukdomar men kan även ha…
-
Kroniskt trötthetssyndrom (ME/CFS)
ME/CFS, även kallad kroniskt trötthetssyndrom, är en allvarlig, systemisk, kronisk sjukdom som påtagligt försämrar livskvalitén hos dem som drabbas. Sjukdomen debuterar ofta i samband med en infektion. Studie Studien som omfattade…
-
KOL (Kroniskt obstruktiv lungsjukdom)
I Sverige beräknas uppemot 700 000 personer ha KOL. Sjukdomen kännetecknas av att luftflödet i lungorna är ständigt nedsatt på grund av förträngning av de yttersta tunnaste luftrören, vilket gör det svårt…
-
Aktivering av vagusnervens dorsala kärnor vid INMEST-stimulering
I en studie från 2018, genomförd i Tokyo, undersöktes effekten av INMEST (tidigare kallat kinetisk oscillationstimulering, KOS) med hjälp av en avancerad MR-kamera (magnetresonans). Studien, som inkluderade åtta friska försökspersoner, visade…
-
Hjärtstudie visar att INMEST fungerar genom vagusnerven
INMEST innebär att lågfrekventa vibrationer appliceras på näshålan för att aktivera vagusnerven och stimulera det parasympatiska systemet. Vagusnerven har bland annat en central roll i att reglera hjärtats funktion och kan…
Studienyheter
-
Beviljat anslag CIMED kliniska forskarmånader 2025–2027 för ALS-forskning
Tidigare i år fick vi det glädjande beskedet att Caroline Ingres projekt “Dysautonomi vid Amyotrofisk Lateral Skleros” beviljats anslag i form av 25% kliniska forskarmånader 2025-2027 från Centrum för innovativ medicin…
Artiklar
-
Postcovid – ett fenomen att studera vidare
Postcovid och ME har många likheter med varandra . Våren 2023 publicerades resultaten av en studie om INMEST vid ME/Kroniskt trötthetssyndrom i Oxford Open Immunology) Studien leddes av överläkare Per Julin.…
-
Vagusnervstimulering vid olika tillstånd
Forskningen kring vagusnervstimulering (VNS) vid olika tillstånd, främst elektrisk sådan, har varit intensiv de senaste åren. En rad artiklar har publicerats, varav några beskrivs kortfattat nedan. VNS och hjärtat En översiktsartikel…